Rutte en zijn internationale belangenspel, en het nieuwste doelwit van Orbán is een partner van FTM (2024)

Welkom bij de nieuwsbrief van Bureau Brussel. Voordat we je over onze artikelen vertellen eerst dit: heb je ons nieuwe boek al gezien? Wie let er op Brussel? Waarom de EU betere waakhonden verdient is een hartstochtelijk pleidooi voor Europees toezicht met scherpe tanden. Ook de Brusselse macht vraagt om tegenkracht. Bestellen kan hier!

Verder in deze editie:

  • Mark Rutte gaat verder puzzelen bij de NAVO
  • EU-top: het spel en de poppetjes
  • Mediapartner van FTM doelwit van Orbán
  • Help ons de best mogelijke waakhond te zijn!

Mark Rutte gaat verder puzzelen bij de NAVO

Nu Rutte vertrekt naar de NAVO, is Nederland voor hem niet langer de puzzel, maar slechts een puzzelstukje. Dat schrijft Dieuwertje Kuijpers in dit profiel van de nieuwe NAVO-baas. Wat kunnen we verwachten van onze voormalige premier op zijn nieuwe post?

Dat Rutte goed is in netwerken en zeer strategisch te werk kan gaan, dat weten we nu wel. Kijk alleen al naar hoe in het nieuwe kabinet de posten zijn verdeeld: de VVD wist op de premierspost iemand te krijgen waar Rutte bewezen goed mee is, en ook Financiën en Energie vielen de liberalen toe: essentiële posten – zeker voor het bedrijfsleven, en om in Brussel aan de belangrijkste vergadertafels te zitten. Op Defensie is Rutte intussen verzekerd van een rechterhand in de vorm van Ruben Brekelmans.

Dit alles is in schril contrast met bijvoorbeeld de BBB, die het voor elkaar heeft gekregen om twee ministeries te verwerven die letterlijk met elkaar vechten om de ruimte: Landbouw en Wonen.

Hoe Rutte zijn Handige Harry-skills op het internationale toneel tentoonspreidt, laat Kuijpers zien in haar verhaal. Maar in zijn streven iedereen te vriend te houden, stuit hij soms ook op tegengestelde belangen. Lees hier hoe dat in de praktijk uitpakt.

EU-top: het spel en de poppetjes

Voordat Rutte definitief zijn post bij de NAVO betrekt, zal hij in Brussel nog zijn laatste zetten doen op het EU-podium. Daar is nu het grote spel van de poppetjes gaande. Wie krijgt welke sleutelposities?

Terwijl Brussel weer zo lek is als een vergiet en de namen je om de oren vliegen, dook collega Simon van Dorpe de afgelopen maanden dieper in de praktijk van de politieke benoemingen. Hij komt met opmerkelijke bevindingen, die we deze week publiceren.

Mediapartner van FTM doelwit van Orbán

De Hongaarse premier Viktor Orbán houdt niet erg van kritiek. Hij heeft een broertje dood aan media en maatschappelijke organisaties die hem de maat nemen wanneer hij de rechtsstaat verder afbreekt of mensenrechten schendt. Niet verwonderlijk dat dergelijke organisaties ondersteuning krijgen van financiers buiten Hongarije, zoals van Orbáns doodsvijand George Soros via de Open Society Foundations.

Om hier een stokje voor te steken, heeft de Hongaarse leider wetten in het leven geroepen die dergelijke geldstromen de pas af moeten snijden. Zijn recentste doelwitten zijn de anticorruptie-waakhond Transparency International en de nieuwswebsite Atlatszo, een onderzoeksplatform waarmee Follow the Money ook geregeld samengewerkt, bijvoorbeeld bij het onderzoek naar de miljarden van het Europese coronaherstelfonds.

Helaas is het niet alleen Orbán die dergelijke organisaties graag verdacht maakt omdat kritiek hem slecht uitkomt. Ook de machtige centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement probeert al jaren te tornen aan de financiering van ngo’s, bijvoorbeeld omdat ze kritisch zijn op handelsverdragen. Dat de omkoping in het Qatargate-schandaal via een nep-ngo verliep, was dan ook koren op hun molen.

Om de mythen van de feiten te scheiden, hebben we een jaar geleden een groot onderzoek uitgevoerd naar de maatschappelijke organisaties die actief zijn in Brussel en hun financiering. Wat onze bevindingen waren, kun je hier teruglezen.

Help ons de best mogelijke waakhond te zijn!

Nu de Europese verkiezingen voorbij zijn, wordt het nieuwe Europese mandaat op poten gezet. Met vers bloed en nieuw beleid dat grote impact heeft op de levens van alle Europeanen.

Wij zullen ook de komende jaren alles in het werk stellen om een oogje in het zeil te houden en ervoor te zorgen dat de macht ter verantwoording wordt geroepen. Maar dat kunnen we niet alleen. We zijn dan ook ongelooflijk blij met je lidmaatschap, omdat we alleen dankzij jouw steun kunnen doen wat we doen. (Nog geen lid? Grijp je kans!) Daarnaast zijn we dankbaar voor informatie en tips die helpen misstanden aan het licht te brengen. Dat kan door ons te mailen (bureaubrussel@ftm.nl) of door de tip-pagina te gebruiken.

Of kom eens langs op ons kantoor, in het centrum van Brussel! De deur staat altijd open. Want zolang zaken verborgen blijven, zullen ze ook niet verbeteren.

Lise Witteman

Rutte en zijn internationale belangenspel, en het nieuwste doelwit van Orbán is een partner van FTM (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6492

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.